Op woensdag 20 april starten acht teams uitkomend voor vijf clubs aan de Squash Eredivisie play-offs! Victoria, Houtrust en MeerSquash wisten zich bij zowel de Heren als de Dames te kwalificeren. Hoe heeft het seizoen er voor de acht deelnemende teams uitgezien? Wie zijn de sterkhouders en wat kun je in de halve finales verwachten? Lees het in dit nieuwsbericht.

 

TOPSQUASH DICHT BIJ HUIS!

Altijd al benieuwd hoe de internationale top speelt van dichtbij? De Squash Eredivisie play-offs is de uitgelezen kans om topsquash van dichtbij mee te maken. De Squash Eredivisie is een van de sterkere competities van Europa en wordt ieder jaar sterker met internationale topspelers die je ook ziet op Squash TV/Eurosport! Bekijk de Squash Eredivisie op jouw club of via de Livestream.

Dames Eredivisie

Grant Thornton Victoria Rotterdam

Victoria Rotterdam is bovenaan geëindigd dit seizoen dankzij een overwinning op SquashTime. Beide teams eindigde met evenveel punten en dus bleek het onderling resultaat cruciaal. Victoria heeft slechts één wedstrijd verloren dit seizoen. In de tweede speelronde was MeerSquash met 3-6 te sterk. De meeste ruime overwinning werd tegen Squash Utrecht behaald. Met een sterren opstelling bestaande uit Gilis, Maas en Permentier werd een 9-0 overwinning behaald waarin Utrecht niet een game meer dan 7 punten wist te scoren.

 

Twee sterkhouders dit seizoen voor Victoria waren Permentier en Maas. Permentier kwam maar liefst zeven keer in actie en won vijf keer. De spannendste overwinning van Permentier dit seizoen was tegen Fritsche van MeerSquash. Twee van de drie sets eindigde in 14-12. Maas won vier keer in zes wedstrijden en haalde daarmee in totaal 13 punten binnen voor Victoria.

GC Biotech SquashTime Eindhoven

SquashTime heeft het grootste gedeelte van de competitie op de eerste plek gestaan maar verloor die in de laatste speelronde van Victoria. Maas wist verrassend een punt te winnen van Van der Heijden waardoor de teams op gelijke hoogte kwamen. SquashTime verloor dit seizoen niet alleen van Victoria maar ook van MeerSquash. Met name de partij tussen Markus en Nohar was daarin bepalend. De wedstrijd eindigde met een paar spannende games in 3-2 voor Markus. De ruimste overwinning van het seizoen was tegen Squash Utrecht. Aan het einde van de eerste speelronde bleef de nu nog regerend kampioen verbrouwereerd achter na een overtuigende 0-9 overwinning van de Eindhovenaren.

 

Gedurende het seizoen zijn slechts zes speelsters in actie gekomen waardoor twee sterkhouders veel wedstrijden gespeeld hebben. Milou van der Heijden heeft zes wedstrijden gespeeld en won er vijf. De enige verloren wedstrijd was tegen Nele Gilis en dat zou maar zo weer een duel kunnen worden in een eventuele finale. Een andere speelster die vaak in actie is gekomen is Naomi Nohar. Nohar speelde vijf wedstrijden en won er drie. In vijf wedstrijden speelde Nohar maar liefst 21 games waardoor ze gemiddeld meer dan 4 games per wedstrijd speelde.

Houtrust Squash WoonCompany

Houtrust heeft de Squash Eredivisie op de derde plek afgerond. Qua punten aantal staat de ploeg uit Den Haag mooi tussen plek twee en plek vier in en dus moet Houtrust boven haar niveau uitstijgen in de play-offs. Houtrust won dit seizoen vijf van de zeven wedstrijden maar verloor van Victoria en SquashTime. Slechts één wedstrijd wist Houtrust alle negen wedstrijdpunten binnen te halen. Dat was in speelronde drie in Almere.

 

De sterspeelster bij Houtrust is Ter Sluis, momenteel de nummer 62 van de wereld en international. Ze is vijf keer in actie gekomen en wist daarvan drie keer te winnen. Slechts één keer hoefde Ter Sluis meer dan drie games te spelen. Dat was tegen Mackevica toen met 1-3 werd verloren. Andere belangrijke speelsters voor Houtrust zijn Bootsma (3 gewonnen) en Naughton die alle twee haar wedstrijden won en bovendien de speelster met de hoogste PSA ranking bij Houtrust is.

MeerSquash Hoofddorp

MeerSquash is vierde geworden in de Squash Eredivisie maar is tegelijkertijd ook de enige ploeg die van zowel Victoria als SquashTime wist te winnen. Het seizoen wordt gekenmerkt door wisselvallige resultaten. Zo werd er van de twee topploegen gewonnen terwijl middenmoters Zwolle en Utrecht te sterk bleken. Het lukte MeerSquash niet een keer om alle drie de partijen te winnen en tegen Eindhoven werd dankzij een 7-5 overwinning de meeste punten binnengehaald. Door de wisselvallige resultaten is MeerSquash een groot vraagteken richting de play-offs.

 

Elfi Markus heeft een sterk seizoen gehad met vier overwinningen in zes wedstrijden. Haar laatste wedstrijd was een bijzondere, de derde game tegen Pira eindigde in 21-19! Nele Gilis speelde vier wedstrijden voor MeerSquash en won drie keer. De drie overwinningen eindigde allemaal in 3-0 terwijl de verloren wedstrijd van Naughton na vier spannende games in 1-3 eindigde. Ook Gabi Frische kwam zes keer in actie, zij wist slechts één keer te winnen in de wedstrijd tegen Almere.

 

 

Vooruitblik play-offs

Grant Thornton Victoria Rotterdam – MeerSquash Hoofddorp

Dat MeerSquash van Victoria wist te winnen tijdens het seizoen geeft geen garantie voor de play-offs. Permentier won toen van Fritsche maar twee games eindigde in 14-12, Fritsche zou in een rematch maar zo kunnen winnen. Op de eerste plek zijn MeerSquash en Victoria gelijkwaardig, Tinne en Nele Gilis zijn namelijk slechts enkele plekken van elkaar verwijdert op de PSA ranking en kennen elkaar door en door. Op plek twee is Mackevica van Victoria beter dan Gomez of Kennedy en dus wordt wedstrijd E3 doorslaggevend voor MeerSquash. Daarin zal Markus of Grinham in actie komen tegen Fleur Maas of Permentier. Het is nog even afwachten wat de opstelling wordt. Op volle sterkte zijn deze teams ontzettend aan elkaar gewaagd.

 

GC Biotech SquashTime Eindhoven – Houtrust Squash WoonCompany

Op 16 februari speelde Einhoven en Houtrust nog tegen elkaar, de Eindhovenaren waren toen met 9-2 overtuigend de sterkste. Wedstrijd een en twee werden met 3-0 gewonnen terwijl Nohar met 3-2 net te sterk was voor Fartekova. Mogelijk gaat de eerste wedstrijd tussen Evans en Naughton, twee speelsters uit de PSA top 20! Daarna zou SquashTime Van der Heijden (PSA#47) en Fuller (PSA#32) in kunnen zetten. Daartegenover heeft Houtrust Soini (PSA#45) en Ter Sluis (PSA#62). Ook in de play-offs lijken de teams erg aan elkaar gewaagd.

Heren Eredivisie

MeerSquash Hoofddorp

MeerSquash kon met een voorsprong van drie punten de strijd om plek 2 tot 5 net ontwijken. De ploeg uit Hoofddorp heeft de eerste plek kunnen behouden en gaat als favoriet voor het landskampioenschap de play-offs in. Al in de eerste speelronde werd daar een belangrijke stap voor gezet. Toen werd de uiteindelijke nummer drie, Victoria, met 9-3 verslagen. De meeste ruime overwinning van Hoofddorp was dit seizoen tegen een van de topploegen. Houtrust werd met 9-1 verslagen. In wedstrijd E3 was het verschil echter zeer klein, Ravelli won drie games met een klein overwicht van Weenink.

 

Ravelli is dit seizoen als enige speler in de Heren Eredivisie iedere wedstrijd in actie gekomen. Hij had ook de grootste rol in het veiligstellen van de eerste plek want hij heeft wel zes wedstrijden gewonnen. Daarmee heeft hij een ontzettend sterk seizoen achter de rug! Ook op Bennett heeft de ploeg uit Hoofddorp kunnen bouwen. Hij speelde zes wedstrijden en won vier daarvan. Tot slot heeft Hoofddorp een speler in huis die zowel in de Eredivisie als daarbuiten niet te verslaan lijkt. Paul Coll nam gedurende het seizoen de eerste plek over op de PSA-ranking en zijn aanwezigheid in de play-offs zal bepalend worden.

Houtrust Squash WoonCompany

Houtrust is op knappe wijze op de tweede plaats geëindigd. Dankzij een onverwacht punt van Ter Sluis in de laatste competitiewedstrijd ging de ploeg Victoria voorbij in de stand. Houtrust is het team met de meeste gewonnen wedstrijden maar deed dat meestal niet erg ruim. Alleen tegen Squash City en Squash Almere werden negen punten gehaald. Wel wonnen ze van de teams die op plek drie, vier en vijf geëindigd zijn en dus is de tweede plek zeker gerechtvaardigd.

 

Marc ter Sluis is het meest in actie gekomen voor de Haagse club. Hij kwam zes keer in actie en mistte alleen de wedstrijd tegen Twente. In zes wedstrijden heeft Ter Sluis maar liefst 27 games gespeeld waarvan hij er 12 wist te winnen. De Spanjaard Pajares en Fransman Masotti kwamen ook vaak in actie. Samen wonnen zij zeven wedstrijden en het lijkt erop dat ze samen met Ter Sluis de sterkste opstelling van Houtrust vormen.

Grant Thornton Victoria Rotterdam

Victoria won minder vaak dan Houtrust maar wist in tegenstelling tot de Haagse ploeg maar liefst vier keer 9 punten te scoren. Daardoor eindigde ook Victoria op 60 punten en plaatsten de Rotterdammers zich als derde voor de play-offs. Het seizoen begon met een 9-3 nederlaag bij MeerSquash teleurstellend voor Victoria maar daarna bleef het team continue in de top vier. De ruime overwinning op uiteindelijke nummer vijf Ridderkerk is misschien wel bepalend geweest voor het verloop van het hele Eredivisie seizoen. Makin won na een 2-0 achterstand toch nog met 2-3 van Castagnet. Zonder die drie punten hadden Victoria en Ridderkerk van plek geruild in de stand.

 

De sterspeler van Victoria is uiteraard Schweertman. Hij kwam zes keer in actie en won vijf wedstrijden voor Victoria! Schweertman heeft daarmee zijn eerste plek op de SBN ranking het hele seizoen behouden. Verder hebben Solnicky, Hapers en Wagenaar samen negen wedstrijden gespeeld en zeven keer gewonnen. Een speler die we zeker terug hopen te zien in de play-offs is Makin die momenteel plek zes bezit op de PSA ranking!

Coulisse / Twente

Coulisse / Twente speelt dit seizoen de laatste wedstrijden in het squashcentrum in Hellendoorn. Een eventuele finale plaats zou een fantastisch einde kunnen betekenen in het eigen centrum maar daarvoor moet in de play-offs toch echt beter gepresteerd worden. De enige ploeg uit de top vijf die Twente wist te verslaan is Victoria, door elke wedstrijd meer dan drie punten te halen lukte het uiteindelijk alsnog om de play-offs te bereiken.

 

Voor Twente zijn acht spelers in actie gekomen dit seizoen en dat is meer dan bij de andere play-off teams. Anjema is de grote ster van het team, hij won alle vijf zijn wedstrijden en daarmee hoort Anjema bij de spelers die het best gepresteerd hebben dit seizoen! Verder hebben Matthew (PSA#13), Marche (PSA#12) en Omlor (PSA#92) samen vier wedstrijden gewonnen en ook Waller (PSA#25) hoort nog bij het team. Twente is dus in staat om een van de beste teams in de Eredivisie op te stellen en kan maar zo verrassen in de play-offs.

Vooruitblik Play-offs

MeerSquash Hoofddorp – Coulisse / Twente

MeerSquash tegen Twente wordt een ontzettend interessante wedstrijd. Hoewel Hoofddorp dit seizoen haast onverslaanbaar lijkt kan Twente in de play-offs met een opstelling komen die net zo sterk is. Paul Coll zal indien hij speelt zijn wedstrijd winnen maar de andere wedstrijden worden ontzettend spannend. Matthew won al van Bennett en ook Anjama moet een partij kunnen winnen. Daartegenover heeft MeerSquash met Mueller ook nog een wereldtopper in huis. De opstellingen worden alles bepalend. Wordt Marche opgeofferd tegen Paul Coll zodat Matthew, Rosner of Waller met Anjema kunnen strijden om de overwinning in wedstrijd E2 en E3?

 

Houtrust Squash WoonCompany – Grant Thornton Victoria Rotterdam

In Den Haag wordt ook een wedstrijd gespeeld die alle kanten op kan. Amper twee weken na de laatste ontmoeting tussen deze ploegen staan ze weer tegenover elkaar in opnieuw de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. De kans dat Houtrust met exact dezelfde opstelling aantreedt lijkt reëel, een sterker team kunnen ze op papier immers niet op de been brengen. Victoria heeft met Makin de huidige nummer 9 van de wereld nog achter de hand. Met Makin zou in de play-offs wel van Masotti gewonnen moeten kunnen worden en dan zou Victoria de finale halen.